CEYLAN: “ESNAF BORCA SAPLANDI”

CEYLAN: “ESNAF BORCA SAPLANDI”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, esnafın yaşanan kriz nedeni ile ciddi anlamda etkilendiğini hatırlatarak, “Suriyelilerin kayıt dışı faaliyetlerinin denetimi tam yapılamadığı için esnaflarımız açısından bir haksız rekabet de söz konusudur” dedi.
 
Ceylan, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada esnafın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları dile getirerek, kredi imkânlarının arttırılması gerektiğini söyledi.
 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, esnafın sorunlarını gündeme getirdi. Ceylan, sayıları 1 milyon 700 bini aşan esnafın ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerden ciddi anlamda etkilendiğini kaydederek, “Kira, stopaj, vergi, elektrik, su, doğal gaz, benzin ve iş gücü giderlerindeki fahiş artış nedeniyle esnafımız giderlerini karşılayamamakta ve her geçen gün borç batağına saplanmaktadır” dedi.
 
CHP Milletvekili Özgür Ceylan, Türkiye’de, Ocak 2019 itibariyle 3 buçuk milyonun üstünde Suriyeli sığınmacı bulunduğunu belirterek, kayıt dışı sığınmacılar ile bu rakamın 5 milyonu geçtiğini ve esnafın bu durumdan en fazla etkilenen kesim olduğunu söyledi. Ceylan Suriyelilerin kayıt dışı ticari faaliyetlerinin denetimi tam olarak yapılmadığını belirterek, “Esnaflarımız açısından bu durum haksız rekabet yaratmaktadır” dedi.
 
Ceylan, esnafın finansman ve kredi imkânlarına erişmekte de ciddi sorunlar yaşadığını belirterek, “Anayasa'mızın "Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır" hükmüne göre esnaf ve sanatkârların korunması anayasal bir görevdir” diye konuştu.  
 
Emekliliği gelmiş esnafa kolaylık sağlanması gerektiğini ifade eden Özgür Ceylan, “SGK prim oranları düşürülmeli, sicillerine bakılmaksızın prim borcunu ödeyerek emekli olmaları için esnaflarımıza kredi imkânı sağlanmalıdır” diyerek esnafa destek istedi.