CHP'Lİ ERKEK'TEN ALTIN MADENİ RUHSATINA DAİR SORULAR

CHP'Lİ ERKEK'TEN ALTIN MADENİ RUHSATINA DAİR SORULAR

                                   TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
          Saygılarımla.
 
                                                                                              Av. Muharrem ERKEK
                                                                                              Çanakkale Milletvekili
 
 
Atikhisar Su Havzası'nda siyanürlü altın madenciliği işletmesi için çalışmalarını sürdüren Alamos Gold ve Türkiye’deki bağlı kuruluşunun Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artış ve Zenginleştirme Projesi’nin ÇED Raporu ekinde yer alan İR: 82225 numaralı işletme ruhsatının süresi 13 Ekim 2019 tarihinde dolmuştur. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün internet sayfasında söz konusu ruhsatın tarihinin uzatılmadığı görülmektedir. Firma da resmi internet sayfasında 14 Ekim 2019 tarihinde yaptıkları açıklamada ruhsatın yenilenmediğini ancak ilgili bakanlık ile görüşmelerin devam ettiğini, inşaat faaliyetlerini ise durdurduklarını açıklamıştır. Bu bağlamda:
 

  1. Firmanın ruhsat yenileme başvurusu ile ilgili olarak ne gibi bir işlem yapılmıştır? İşlemler için firmaya herhangi bir ek süre verilmiş midir? Verilmiş ise son süre nedir? Bu süre içerisinde maden sahasında her hangi bir inceleme araştırma yapılacak mıdır?
 
  1. Söz konusu ruhsatın süresi uzatılacak mıdır? Uzatılacak ise bu tarih nedir?
 
  1. Kirazlı Altın Madeni Ruhsatı’nın başka firmalara devri konusunda her hangi bir başvuru var mıdır? Var ise bu devir işlemi Bakanlığınızca onaylanmış mıdır? Onaylanmış ise ruhsat hangi firmaya devredilmiştir?