CHP'Lİ ERKEK'TEN 18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ MESAJI

CHP'Lİ ERKEK'TEN 18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ MESAJI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yılına dair bir mesaj yayımladı. Erkek, şunları söyledi:

"Çanakkale cephesi çok farklı bir cepheydi; memleketin her köşesinden Türk'ü, Kürt'ü, Çerkez'i, Laz'ı, Gürcü'sü, Pomak'ı, Alevi'si, Sünni'si, gayrimüslimi yüz binlerce genç, vatan savunması için Çanakkale'ye, tarihî topraklara koştu. Ben, İsviçre'den gelen bir gençten bahsetmek istiyorum size; Mehmet Raşit Efendi. Çok zengin bir ailenin çocuğu olarak 1892'de Boğaziçi'nde bir yalıda dünyaya gelmiş. Yabancı dil öğreten mürebbiyeler, dadılar, özel kasaplar, özel terziler, atlı arabalar... Tanzimat'tan sonra ilk maarif teşkilatını kuran, ilk Millî Eğitim Bakanı Abdurrahman Sami Paşa'nın torunu; öyle bir hayat sürmüş ki liseyi Paris'te okumuş, 23 yaşında İsviçre'de Lozan'da hayalini kurduğu yüksek mühendislik tahsil ederken Çanakkale Savaşı patlak vermiş. 23 yaşında İsviçre'de Lozan'da o hayatı bırakarak ve yüksek tahsilini bırakarak o da Çanakkale cephesine koşmuş, yanına kuzeni Raşit'i de alarak, kuzeni ve adaşı, o da İsviçre'de okuyor. Çanakkale'de Gelibolu tarihî yarımadasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasına girmişler, Conkbayırı'nda, Anafartalar'da yedek subay olarak görev yapmışlar. Çanakkale cephesinde yaşananlar biz kendisinin 24 Mayıs, 12 Ağustos tarihleri arasında, 1915'te yazdığı günlükten bunları okuyoruz. Öyle bir mühendis ki o dönemde gemilere atış için, top atışı için yatay mesafeyi hesaplamak çok kolay ama dikey ve açısal hesaplar yapılamıyor, onu yapan özel bir cetvel icat ediyor Çanakkale cephesinde. Sonra, savaş bitiyor, cumhuriyet kuruluyor, dönüyor, yüksek mühendislik tahsilini tamamlıyor 1924'te ve tamamladıktan sonra da ülkesine dönüp hizmetlerine devam ediyor. Yüzbinlerce, binlerce kahramanlık öyküsünden biri... Büyük bir destandı Çanakkale. Bütün vatan savunması için herkes oradaydı. Onun için 1934'te ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk dünya tarihinin en anlamlı barış mesajını Çanakkale'den vermişti. İşgal amacıyla gelip o topraklarda ölen yabancı askerleri dahi evladı olarak kabul etti Türkiye Cumhuriyeti. Dünya tarihinin en önemli mesajıdır.”

"EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR"

“Mehmet Raşit Efendi de bunlardan biriydi. Mehmet Raşit Efendi'nin -ablası Seniha Sami Moralı da Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın müzecisi- Ankara'daki mezar taşında ‘Çanakkale Gazisi Mehmet Raşit Moralı’ yazıyor. Bu büyük destanlar neden yazıldı? Bu tarihî topraklarda cumhuriyetin ön sözünü yazan şehitlerimiz, kahramanlar cumhuriyet için, demokrasi için, eşitlik için, özgürlük için, adalet için, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.’ Olsun diye bu mücadeleyi verdiler; Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir şahıs devletine dönüşsün, egemenlik şahsileşsin diye bu mücadeleler verilmedi; bu şehitlerimiz, binlerce şehidimiz gencecik yaşında hayatını bunun için feda etmedi! Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm Çanakkale şehitlerimizi ve 6 Şubat’ta yitirdiğimiz tüm canlarımızı bir kez daha rahmetle, saygıyla anıyorum. Bülent Ecevit'in Çanakkale Savaşları için yazdığı o güzel şiirde ne demişti;

Üstü cennet altı mezar Çanakkale toprağının
Kavga bitmiş mezarlarda
Kaynaş olmuş yiten canlar.
Huzur içinde uyusun
Vuruştukları toprakta
Kavgadan, kinden uzakta
Yan yana dostça yatanlar."